Sabtu, 18-Sep-2010.... dah banyak tahun aku tak buat family gathering kat rumah aku, jadi tahun ni aku dah plan nak kumpulkan balik family belah mak & ayah aku kat rumah aku sambil beraya dan makan masakan aku. Tahun-tahun yang lalu aku suka try resepi baru terutama dari buku masakan Chef Wan. Tapi tahun ni aku & isteri aku nak ubah selera sikit. Mertua aku sering masak masakan kampung dari negeri Perak Tengah, tempoyak tu mesti ada, ulam-ulaman & ikan kering goreng.
Hari Sabtu pagi tu aku & isteri aku pergi ke pasar untuk beli bahan masakan. Punyalah ramai orang, nak beli santan pun kena beratur setengah jam. Sambil aku beratur, isteri aku pergi beli barang lain. Resepi kami hari ni adalah nasi putih makan cara kampung. Lauknya adalah Basamah, Kari ikan, ayam goreng berempah, udang nanas masak lemak cili api dan ulam-ulam. Kari ikan & ayam goreng berempah aku tempah kat abang Zaki, tak larat kami nak masak banyak-banyak. Abang Zaki pernah masak untuk kami masa kami buat kenduri doa selamat dulu. Ulam-ulam pulak ada petai, daun cenehom, pucuk janggus, bendi celur & jantung pisang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan